Fa tot just unes hores en Mark Shuttleworth ha anunciat el nom de la versió de l’Ubuntu 9.10, el desenvolupament de la qual començarà un cop s’hagi alliberat la Jaunty Jackalope (9.04) el 23 d’Abril: el Karmic Koala!

Com explica al missatge on ha donat aquesta notícia, els plans per part de Canonical són els següents:

a) De cara a l’Ubuntu Server, l’objectiu és facilitar l’ús del servei EC2 d’Amazon i facilitar la creació de serveis semblants en clústers propis amb el programa Eucalyptus. També proposa reduir el consum d’energia, ja que com diu «un coala estalviador sap que la millor manera d’estalviar energia és dormir, i avui en dia fins i tot els servidors es poden suspendre».

b) I ara la part que tots estaveu esperant: la versió per a ordinadors d’escriptori (i portàtils i tota la pesca). En Mark assegura que estan seguint amb antenció el «kernel mode setting», que millorarà els canvis de  mode de pantallar, evitant els canvis bruscs a l’iniciar sessió i permetent canviar de l’escriptori a una tty (i viceversa) més ràpidament. També promet que l’Ubuntu deixarà enrere l’usplash (la pantalla d’arrancada gràfica actual) per passar a un altre sistema més atractiu visualment i que la pantalla d’inici de sessió també canviarà (i m’aventuro a dir que segurament tindrà alguna cosa a veure amb la feina d’en Mirco Müller). També diu que es continuarà reduint el temps d’arrancada, com ja s’està fent amb la Intrepid, i la proposa és que els netbooks arrenquin en només 25 segons, a més de compatibilitat millorada amb a aquests i una millor experiència al treballar amb pantalles petites. Per acabar, ens revela que pot haver arribat l’hora al marró i que l’escriptori finalment patirà el redisseny promés.

Per una altre banda, en Jono Bacon revela que la següent trobada de desenvolupadors de l’Ubuntu (Ubuntu Developer Summit, UDS) tindrà lloc del 25 al 29 de maig a Barcelona! Encara he de mirar com ho tindré tema escola, però ja m’hi he apuntat (he sigut el cinquè en fer-ho!) i de segur que m’hi passaré, encara que potser només sigui per les tardes.