Ja fa bastant temps que tinc el meu portàtil i que vaig prometre escriure un apunt sobre aquest, així que m’hi poso d’una vegada…

Ahtec Sense XHL90

Pels qui no hagueu seguit la conversa a la llista, el Nadal passat vaig comprar el meu primer portàtil, un Ahtec Sense XHL90. La configuració per la qual em vaig decidir és: processador Intel Core 2 Duo P7350  (2.00 Ghz, 3MB de memòria cau i tecnologia Penryn), 4GB de memòria RAM a 800Mhz, 250GB de disc dur a 5400rpm, bateria de nou cel·les i targeta wireless Intel 5300AGN.

La pantalla és de 15.4 polzades amb una resolució nativa de 1280×800, té una targeta gràfica nVidia Geforce 9600M GT amb 512MB de memòria dedicada i també duu gravadora de DVD, webcam de 2.0 megapixels i lector d’empremtes dactilars (col·locat just a sota del touchpad, entre els dos botons, posició que trobo molt ben triada). A més, ha estat una sorpresa veure que també porta lector de targetes SD, infrarojos, mòdem, ranura PCMCIA i Kensington lock.

Bé, deixo d’avorrir-vos enumerant tot el que té i passo a explicar una mica… Em vaig decidir per aquest portàtil després que algú nombres la casa Ahtec a la llista, i la veritat és que n’estic molt content. La carcassa podria ser un pèl millor, però a la fi és el de dins el que compta i pel preu de la màquina (poc més de 900€) no he sabut trobar cap oferta semblant amb les mateixes prestacions.

Com a aspecte negatiu, la pàgina web està en castellà, però quan he trucat per telèfon m’han atès en català sense problemes. L’ordinador ve sense sistema operatiu i, tal com m’havia confirmat el venedor, l’Ubuntu hi funciona gairebé a la perfecció. L’únic que em va caldre fer va estar crear el fitxer /etc/modprobe.d/sound amb el contingut «options snd-hda-intel model=tohsiba» perquè sinó el so no funcionava al tornar de la suspensió, però a la Jaunty fins i tot això ja està solucionat. L’únic component que em dóna problemes és el lector d’empremtes dactilars: no he trobat cap programa que el detecti. Per a més detalls en quant a la compatibilitat, vegeu la pàgina que he creat a la wiki d’Ubuntu: LaptopTestingTeam/AhtecSenseXHL90.

Del rendiment n’estic molt satisfet (sobretot tenint en compte que el meu ordinador anterior ja era més aviat vell i tenia un Celeron), però si pogués tornar a triar agafaria un disc dur de 7200rpm. La gravadora de DVD fa bastant soroll al llegir, casi sembla que estiguis fent crispetes xD, però com que tampoc la faig servir gaire ja m’està bé. Una altre cosa que haurien pogut fer millor és el teclat: és agradable d’utilitzar, però segons quines combinacions de tecles (de quatre tecles o més) no funcionen gaire bé, cosa que no entenc tenint en compte que l’ordinador es publicita com a apte per a jocs; per a ús normal això no és cap problema, però jugant (per exemple, a l’Enemy Territory) sí que es nota.

La bateria dura unes 3-4 hores fent-ne un ús normal (amb W-LAN i Bluetooth activats), i poc més d’una hora jugant. Un altre aspecte en que m’he fixat és que a vegades surt aire de sota les tecles, però normalment només refrigera pel costat. Ah, i la BIOS que porta és la pitjor que he vist mai: triga 15 segons en encendre’s (i mentre ho fa el ventilador va al màxim) i no permet fer res a part de canviar l’ordre d’inici (no permet ni protegir-la amb contrasenya!).