Per si no saps que és, s’anomena CAPTCHA (de Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) a aquella part que pot tenir un formulari, i segur que has vist més d’un cop (i possiblement odies :P), on apareix una imatge amb una serie de caràcters deformats que has d’introduir en un camp de text que hi ha al costat.

Captura de pantalla d'un camp reCAPTCHA

Doncs bé, com anteriorment he fet amb el conversor d’arxius en línia Zamzar, avui us parlaré d’un altre servei. Es tracta de reCAPTCHA, un projecte de la Carnegie Mellon University que proveeix a tot webmaster que hi estigui interessat amb un CAPTCHA que pot integrar fàcilment en les seves pàgines i que, a més de, com qualssevol altre CAPTCHA, comprovar si l’usuari és humà o no, fa el seu esforç de desxifrar els caràcters útil utilitzant-lo per ajudar a digitalitzar les paraules incompressibles per a programes informàtics dels llibres del Internet Archive.

Tothom a qui li interessi el tema pot llegir-ne més aquí o, si té una web amb un formulari de contacte o similar, començar a utilitzar reCAPTCHA. Jo ja l’estic provant en una pàgina que d’aquí poc faré pública :).