Treballant en un nou projecte Open Source (sobre el que ja parlaré més endavant) he hagut de recordar com es fa això de penjar pàgines web a SourceForge.net, ja que només ho vaig fer un parell de vegades (quan encara tenia el Finestres) i ja no me’n recordava.

Doncs bé, el gFTP, que és el programa que utilitzo habitualment, no em serveix per aquesta tasca, al no tenir suport per SSH; així doncs, vaig fer una cerca al Synaptic però -si me’n recordo bé- l’únic que vaig trobar va ser el FileZilla, que ja coneixia del Finestres i que es veu que ara estan fent per a Linux també, tot i que des de zero (però amb suport per a SSH).

Un cop instal·lat aquest, vaig aconseguir connectar-me a SourceForge sense més dificultats, però al no estar acabat, el FileZilla no permet crear cap carpeta nova. Per això, vaig decidir provar a fer-ho des de la terminal; i resulta què és molt més fàcil del que sembla (si es que al final penses: “per què tanta interfície gràfica i punyetes, si amb quatre línies va molt més ràpid?”). En fi, aquí teniu un mini-manual pràctic de com penjar pàgines web a SourceForge.net (tot això s’ha de fer des de la terminal):

  1. Això no ho sé segur, però diria que si encara no s’ha fet primer s’ha d’exportar la clau SSH amb: export CVS_RSH=ssh
  2. A continuació, connectem amb SourceForge: sftp nom_usuari@shell.sourceforge.net. Si tot va bé hauria de sortir Connecting to shell.sourceforge.net…, si aquest no és el cas fes sudo apt-get install sftp (per instal·lar l’sftp) i a continuació repeteix l’ordre.
  3. Ara ens hauria de preguntar per la contrasenya de la clau SSH (Enter passphrase for key ‘/home/nom_usuari/.ssh/id_dsa’). L’introduïm i llestos, ens sortirà sftp>, demanant-nos que volem.

Ara simplement utilitzem les mateixes ordres que fem servir habitualment per treballar amb arxius des de la terminal:

  • Copiar arxius: cp arxiu.original nou.arxiu
  • Moure arxius: mv arxiu.original arxiu.destí
  • Esborrar arxius: rm nom.arxiu

Per tal de pujar nous arxius s’utilitza la instrucció “put”: put /home/nom_usuari/arxiu.original arxiu.destí, i per descarregar-ne, “get”.