La Hardy és la versió de l’Ubuntu que actualment es troba en desenvolupament i que incorpora les últimes versions de molts programes, i fins i tot alguns de nous. No és gaire difícil trobar-nos amb que vulguem instal·lar alguna aplicació (o una versió nova d’aquesta) que estigui als repositoris de la Hardy però no als de la versió estable que estiguem fent servir. Podríem pensar que en aquest cas l’única possibilitat d’aconseguir aquest programa (o actualització) és baixar els paquets que calguin, un per un, des de packages.ubuntu.com… Doncs, per sort, no és així :).

En un post al planet anglès, en Raphaël Pinson ens explica com gaudir dels «backports» de forma segura; segurament aquesta no és una cosa que interessi gaire (se suposa que els backports no han de portar problemes), però sí que és molt útil el que escriu: el mateix procediment pot ser adaptat molt fàcilment per tal de que ens possibiliti la instal·lació de paquets de la Hardy utilitzant les mateixes eines amb que treballem habitualment.

Per a això poder fer això només cal:
1) obrir una terminal,
2) executar-hi «sudo gedit /etc/apt/sources.list», afegir la línia «deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ main restricted universe multiverse» al document que s’obrirà a l’editor de textos i guardar,
3) executar (altre cop a la terminal) «sudo gedit /etc/apt/preferences», escriure les quatre línies que hi ha a continuació a l’editor i guardar,
Explanation: Hardy packages have a lower priority
Package: *
Pin: release a=hardy
Pin-Priority: 75

4) Executar l’ordre «sudo aptitude update» per tal d’actualitzar les llistes de paquets.

Un cop fetes aquestes quatre coses, ja està! Ara ja podeu córrer a obrir el gestor de paquets Synaptic, buscar-hi aquell programa que voleu actualitzar i al menú «Paquet» triar l’opció «Força la versió…», on ens apareixerà aquella que hi ha a la Hardy. Si sou d’aquells que, com jo, preferiu la terminal, podeu actualitzar un paquet fent: «sudo aptitude install reportbug-ng/hardy» (on «reportbug-ng» és el nom del paquet en qüestió) o en cas de que això no funcioni «sudo aptitude -t hardy install reportbug-ng» (per agafar les dependències també de la Hardy).