Si heu tingut problemes amb les X (els gràfics), o encara que no n’hageu tingut, segur que ja deveu conèixer la combinació Ctrl + Alt + Retrocés (tecla d’esborrar), que torna a inicia l’entorn gràfic, de cop, sense avisar.

Aquesta característica pot ser útil en certes ocasions, però sobretot també pot ser un problema. No és massa difícil prémer-la per error, i que es tanquin tots els programes oberts, perdent-se els canvis (en el cas de documents, etc.) si abans no els havíeu guardat.

A més, aquesta combinació no és pas l’única manera de realitzar la funció de tornar a iniciar l’entorn escriptori. L’alternativa no és gaire més difícil: anar a una terminal amb Ctrl + Alt + F1, iniciar-hi sessió i executar “sudo /etc/init.d/$DM restart”. (En cas de que al final no voleu re-iniciar, podeu tornar a l’escriptori amb Ctrl + Alt + F7).

Com veieu, el benefici d’aquestes tecles no compensa el risc de prémer-les sense voler (com a mínim no en la meva opinió). Així doncs, hi ha alguna manera de desactivar aquesta combinació? Sí, i és molt fàcil: Només cal que premeu Alt + F2, hi escriviu “gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf” (“kdesu kate /etc/X11/xorg.conf” en KDE) i, al final de l’arxiu que s’obrirà, afegir-hi aquestes línies:

Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "yes"
EndSection

Guardeu els canvis i el pròxim com que inicieu l’ordinador (o re-inicieu les X) la malvada combinació ja estarà desactivada.